Conservation and Renewal

British Museum Temporary Shop

British Museum Temporary Shop

shortlisted - riba award for architecture 1997

Burrell Foley Fischer won a design competition in July 1997 to design a temporary shop on the forecourt of the British Museum while the existing shop was decommissioned for the Great Court Project. The challenge was to design a contemporary building that could sit happily in front of Smirke’s great portico and which would provide an accessible, enticing environment for trading by December 1997.

 

 
 
 
 

A simple trabeated structure of large Douglas Fir sections, reflecting the rhythm of the adjacent colonnade, allowed the shop to evoke references to the origins of the Museum’s classical architecture in the primitive hut. The shop was designed so that it could be taken down after three years leaving no trace on the forecourt, obviating the need for Listed Building Consent.