Cinema and Media

Depot Cinema, Lewes

Depot Cinema, Lewes

Sussex Heritage Trust 2017 - Public and Community Award; Building Crafts Award

 

Burrell Foley Fischer were commissioned by Lewes Community Screen in East Sussex to design a new three-screen community cinema on the site of the modest but much loved existing warehouse of the old Harveys brewery depot. The three screens (140, 129 and 37 seats) have been discreetly inserted within the saved brick shell. The major design move was to attach a new glazed extension with the depot structure fully visible as the historic backdrop to the new box office, café bar, restaurant. With the new film education and training facilities, it combines to give a contemporary setting to the former industrial building that was a familiar and popular landmark in a prominent location close to the town’s railway station. The former tarmacked service yard is landscaped to provide a new public realm, and includes native plant species to provide seasonal colour and a small orchard and wild flower meadow.

 

 
BFF_The Depot_Lewes_Hufton+Crow_014.jpg
 
 
the proposal responds to the historic significance and character of its context in both its architecture and landscape design to deliver a valuable cultural and community facility that will be an asset to Lewes... The type and range of uses and the quality and flexibility of internal and external spaces will add to the town’s vibrancy as a cultural destination.
— Design Officer, South Downs National Park Authority
 
Lewes Depot Cinema - 170517-3.jpg
 
 
The proposal will serve as an exemplar to illustrate how good design can rise to the challenge of a National park context and eloquently embody the statutory purposes and duty
— Design Officer, South Downs National Park Authority