Performing Arts

Rambert Dance

Rambert Dance

 

Burrell Foley Fischer were invited to participate in a limited competition for a new home base for Rambert Dance to be located on a site directly behind the National Theatre. Two relatively narrow frontages and a roof aspect were the only opportunities for benefitting from natural light and ventilation in the deep plan configuration. The scale of the three rehearsal studios and the ground level get-in for large articulated delivery vehicles was such that the footprint of these spaces could scarcely be accommodated on the site without compromising the orthogonal definition of the spaces.

 

 
 
 

 

By cantilevering a corner of one of the smaller studios over the slanting street frontage, the architects were able to introduce a central void into the heart of the building for natural light and vertical ventilation. Natural cross ventilation through the studios and main spaces was introduced through the blank diaphragm walls adjoining properties on either side and ventilation to the louvres.